Tre horisontella streck

Sexuellt våld i krig och konflikt

Sexuellt våld sågs länge som något oundvikligt i krig och konflikter runt om i världen. Många trodde att den våldsamma situationen i sig gör att människor blir offer för våldtäkt, sexslaveri, ofrivillig prostitution, sterilisering och ofrivillig graviditet. Men nyligen har man istället börjat se att stridande grupper använder sexuellt våld som en del av sin krigföring. I flera pågående konflikter är sexuellt våld ett vapen vilket både fördjupar och försvårar redan våldsamma situationer. 

Vissa människor är mer drabbade än andra, som till exempel interna flyktingar, invandrare, ensamstående mammor, kvinnor och barn. Sexuellt våld får både fysiska och psykiska konsekvenser för de som drabbas. Förutom skador på kroppen och hemska minnen blir många illa behandlade efteråt. Det är inte ovanligt att flickor och kvinnor stöts bort från sina familjer och vänner som en följd av att de blivit våldtagna.

Kvinnohärbärge för offer för sexuella övergrepp, Goma, Demokratiska republiken Kongo, Foto: UN Photo/Marie Frechon

Kvinnohärbärge för offer för sexuella övergrepp, Goma, Demokratiska republiken Kongo, Foto: UN Photo/Marie Frechon

Mycket arbete görs för att komma till rätta med problemet. Många organisationer som är på plats i konflikter har tagit fram strategier och planer, allt för att få stridande grupper att sluta använda sexuellt våld som ett vapen. Även FN arbetar aktivt för att bekämpa sexuellt våld i konflikt. Bland annat finns det en särskild representant hos FN som direkt arbetar med dessa frågor. Det finns också flera FN-konventioner, -resolutioner och -organ som verkar för fred och kvinnors rättigheter.

Sexuellt våld har använts mycket i den pågående konflikten i Demokratiska republiken Kongo. FN är på plats i landet och arbetar för att skydda civilbefolkningen, bland annat med stöd från Sverige.

Klicka här för att läsa mer om hur Sverige och FN arbetar för att bekämpa sexuellt våld i Kongo

Klicka här för att jämföra Sverige och Kongo

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp