Tre horisontella streck

Socialt utsatta i Etiopien får gratis rättshjälp

När blinde Abebe Ayalew inte hade råd att anlita en advokat efter att en arvstvist uppstod i familjen om hans bortgångne fars hus vände han sig till FN:s utvecklingsprogram UNDP:s kostnadsfria rådgivningscenter för att få hjälp.

Etiopien har under lång tid haft svårt att erbjuda lika tillgång till rättshjälp för alla medborgare och socialt utsatta – likt Abebe – har ofta varit dem som fått dra det kortaste strået. Därför har man via stöd från FN:s utvecklingsprogram UNDP startat upp den etiopiska kommissionen för mänskliga rättigheter som har infört 111 stycken kostnadsfria rättshjälpscenter runtom i landet.

– När jag kom till centret blev jag tilldelad en advokat på en gång som skulle företräda mig i domstolen och vi vann målet, trots att jag hade oddsen emot mig. Som handikappad hade jag lika gärna kunnat ha varit hemlös just nu om det inte vore för hjälpen jag fick, säger Abebe som idag har möjlighet att försörja sig själv och sin familj genom att hyra ut rum i sin fars gamla hus.

Sedan 2010 har projektet sett till att över 12 000 människor fått juridisk hjälp helt gratis.

Läs mer om UNDP:s kostnadsfria rådgivningscenter här

Här kan du jämföra Sverige och Etiopien

Publicerad: 2013.11.01

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp