Tre horisontella streck

Solenergi förändrar Indiens framtid

Nu investerar Indien i 2000 megawatt solenergi – till världens lägsta pris! Genom att satsa på förnybar energi och solkraft så minskar Indien sitt beroende av diesel och kol för att producera elektricitet. Samtidigt minskar utsläppen av växthusgaser och fler människor får pålitlig tillgång till el.

Att utveckla solenergi är viktigt för Indien eftersom mer än 300 miljoner av landets invånare fortfarande saknar tillgång till elektricitet vilket ses som ett stort hinder för tillväxt. Landet har hittills lyckats minska kostnaderna vilket gör att Indien i dagsläget har bland den billigaste elektriciteten från solenergi i världen.

Koncentrator fångar upp solenergi, New Delhi, Indien, Foto:UN Photo/John Isaac

Koncentrator fångar upp solenergi, New Delhi, Indien, Foto:UN Photo/John Isaac

Satsningen på solenergi ingår i en handlingsplan mot klimatförändring som Indien tog fram 2010. Målet med handlingsplanen är att distribuera solenergi i stor skala och sätta Indien på kartan för tillverkning, forskning och utveckling av solenergi. Indien har fått stort stöd av Världsbankens energiexperter som har hjälpt landet att undersöka vad som behöver göras härnäst. Världsbanken ser utvecklingen av solenergi som en av Indiens allra viktigaste satsningar och Världsbanken kommer därför att fortsätta hjälpa landet att nå sina miljömål.

Jämför Sverige och Indien här

Läs mer om Indiens satsning på solenergi här

Publicerad: 2014.02.07

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp