Tre horisontella streck

FN återupptar sitt matbiståndsprogram i Kismayo

Efter ett fyra års avbrott i FN:s matbistånd till staden Kismayo i södra Somalia har verksamheterna äntligen återupptagits. Konflikt och otrygghet hade tidigare hindrat FN:s livsmedelsprogram (WFP) och många andra humanitära organisationer från att arbeta i området, men ett förbättrat läge gör det nu möjligt att nå och hjälpa några av stadens mest utsatta människor.

Undersökningar har visat att många i staden inte har haft tillräckligt med mat och fått all näring som krävs för att hålla sig friska. Därför förser WFP 15 000 människor – däribland 5 000 mammor och barn under fem års ålder – med varma måltider. Organisationen har också öppnat fem speciella näringscenter runt om i staden där gravida och ammande kvinnor samt små barn kontrolleras för undernäring.

Kvinnor står i kö för att hämta ut mat på ett hjälpcenter i Afgoye, Somalia. Foto:UN Photo/Tobin Jones

Kvinnor står i kö för att hämta ut mat på ett hjälpcenter i Afgoye, Somalia. Foto:UN Photo/Tobin Jones

Om dessa människor anses vara mycket undernärda får de näringsberikad mat för att komplettera deras vanliga mat. Två tredjedelar av de som behöver behandling har hittills varit barn. WFP har nu tre näringscenter i Kismayo, där vardera center förser 5 000 personer om dagen med mat.

Sedan programmet återupptogs i januari 2013 har är ett stort antal människor dykt upp vid dessa center. Att förse människorna färdiglagad mat anses vara ett säkrare alternativ än att dela ut torra ransoner som lätt blir föremål för tjuvar:

– Det är oerhört viktigt att vi återigen kan arbeta i Kismayo, som visar sig ha ett stort behov av bistånd, säger WFP: s representant i Somalia, Stefano Porretti.

Läs mer om FN:s matbiståndsprogram i Kismayo här

 

Publicerad: 2013.01.31

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp