Tre horisontella streck

Rehabilitering och personlig utveckling som lösning på våld i Somalia

Föräldralös och desillusionerad efter att hans föräldrar dog i en explosion vände Ali sig till droger och gav upp sin dröm att bli fotbollsstjärna i Somalia. Det var tills han blev kontaktad av en grupp kvinnor som förändrade hans liv.

The Women Civilian Protection Unit (WCPU), en del av FN: s utvecklingsprograms Community Security-projekt, har hjälpt ungdomar som Ali att vända sina liv till något positivt. Sedan 2011 har 1 650 unga somalier försetts med möjligheten till rehabilitering och personlig utveckling genom olika aktiviteter och utbildningar.

Barn deltar i FIFA's fotbollsfestival i Mogadishu, Somalia. Foto: UN Photo / Tobin Jones

Barn deltar i FIFA’s fotbollsfestival i Mogadishu, Somalia. Foto: UN Photo / Tobin Jones

Denna samhällsbaserade grupp samarbetar med the Youth for Change (Y4C) Programme – ett gemensamt initiativ mellan FN:s utvecklingsprogram UNDP, FN:s barnfond UNICEF och Internationella arbetsorganisationen (ILO) – med syftet att hjälpa unga somalier som är anslutna till väpnade grupper att avstå från våld genom att varna dem om de negativa effekterna av konflikter och våld i deras land.

Programmet finansieras av Japans regering, som bidrog med 12 miljoner dollar mellan 2011 till 2013.

Nu har Ali tagit examen från Y4C programmet där han och fler än 1 650 jämnåriga lärt sig om fredsbyggande och samhällsstyrning, och fått lektioner i konst, drama, Koranen och även idrott. De fick också en yrkesutbildning. Ali utbildades till exempel till mekaniker, vilket kommer att ge honom en stadig inkomst.

Läs mer om Youth for Change programme här

Publicerad: 2013.01.23

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp