Tre horisontella streck

Sudan: Äntligen kan killar och tjejer få en utbildning i byn Maman

En gång i tiden var byn Maman i östra Sudan ökänd för att byns barn inte gick i skolan. Maman kallades till och med för en ”korkad” by. Men nu har byn fått stöd av Världsbanken för att bygga en skola – och nu får också flickorna en utbildning, ett viktigt framsteg i den religiöst konservativa byn.

Den nya skolan i Maman är en av många saker som blivit verklighet tack vare Världsbankens satsning att hjälpa till med utveckling och återuppbyggnad av krigshärjade samhällen i Sudan. Sedan 2005 har Världsbanken hjälpt över 750 byar i Sudan med att få tillgång till rent vatten, starta hälsokliniker, bygga skolor och mycket annat. Arbetet har varit väldigt framgångsrikt, mycket på grund av att byarna själva fått vara med och bestämma.

FN öppnar skolor i Kuma Garadayat, Sudan. Foto: UN Photo/Albert González Farran

FN öppnar skolor i Kuma Garadayat, Sudan. Foto: UN Photo/Albert González Farran

I byns nya skola går barnen till och med åttonde klass. Den nya skolan drivs på solenergi och har tillgång till vatten, en glad nyhet för törstiga elever som gått en bra bit för att komma till skolan.

Både pojkar och flickor går i skolan

– Före skolan byggdes hade våra söner inte mycket att göra. Men idag lär de sig nya saker, säger en förälder i byn.
Pojkarna är dock inte ensamma längre om att få en utbildning – även flickor är välkomna att gå i den nya skolan­, en viktig förändring i byn.
– Min åsikt är att flickor borde fullfölja sin utbildning. De måste få växa upp och kunna hjälpa till med utvecklingen av byn, säger en annan förälder.

Snart tar Världsbankens satsning slut men skolan lever vidare eftersom den sudanska staten kommer att ta över driften av den. Världsbanken tror att den här typen av projekt minskar risken att krig blossar upp i landet igen.
– Konflikter startas av de som känner sig bortglömda. När man uppmärksammar byar som den här så skapar man en möjlighet till fred, säger Endashaw T. Gossa på Världsbanken.

 

Publicerad: 2013.08.27

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp