Tre horisontella streck

Sverige går in med 80 miljoner i Sydsudan

När Sydsudan blev självständigt 2011 – efter årtionden av krig och konflikt med norra Sudan – hoppades befolkningen att det skulle leda till en tryggare tillvaro. Men frigörelsen skulle komma att kantas av många svårigheter och situationen för sydsudaneserna är fortfarande mycket kritisk. Svält, fattigdom och fortsatta stridigheter mellan olika etniska grupper har fördröjt landets återuppbyggnad. Hjälp utifrån har varit av högsta prioritet.

FN-dagen firas i huvudstaden Juba, Sydsudan Foto: UN Photo/Martine Perret

FN-dagen firas i huvudstaden Juba, Sydsudan Foto: UN Photo/Martine Perret

 

Sydsudan är ett av världens fattigaste länder som står inför enorma utmaningar. Infrastrukturen i landet är nästintill obefintlig efter alla år av krig och konflikt. Grundläggande institutioner såsom fungerande skolor och sjukhus lyser med sin frånvaro. Sverige har under många år visat stöd för Sydsudan, både vad gäller akuta hjälpinsatser och mer omfattande utvecklingsarbete. Förbättringar inom hälsa har varit av stor prioritet, likaså arbetet för de mänskliga rättigheterna och en demokratisk utveckling. 2012 gav Sverige 460 miljoner kronor i bistånd till Sydsudan för att stärka dessa olika områden.

FN är ett av dem organ som SIDA samarbetar med flitigast i Sydsudan. På grund av de strider som utbröt i landet i mitten på december har Svenska biståndsmyndigheten SIDA valt att gå in med ytterligare 80 miljoner kronor. Hundratusentals människor befinner sig på flykt i landet och därför kommer pengarna gå till FN:s humanitära fond för att se till att den sydsudanesiska befolkningen har tillgång till rent vatten, mat och sjukvård. Fonden gör det möjligt att pengarna kan användas flexibelt av olika humanitära aktörer på plats i Sydsudan, beroende på vilka behov som är mest akuta.

Läs mer om SIDA:s biståndssatsning i Sudan här 

 

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp