Tre horisontella streck

Till minne av Nelson Mandela

Efter en lång tids kamp mot sjukdom avled 95-åriga frihetskämpen och Sydafrikas före detta president Nelson Mandela torsdagen den 5 december 2013. Han var hyllad av en hel värld för sitt mod, sina handlingar och sin orubbliga tro på mänskligheten. Mandela blev en viktig symbol för kampen mot apartheidregimen och spelade en nyckelroll i Sydafrikas övergång till demokrati.

En stor del av Nelson Mandelas liv kom att utmärkas av hans kamp mot apartheidregimen i Sydafrika. Apartheid var ett politiskt system som användes för att legalisera rasdiskriminering i Sydafrika mellan åren 1948 och 1994. Mandela var en stark förespråkare för varje människas rätt till ett liv i frihet och ledde befrielserörelsen mot apartheid. Men 1964 fängslades han för sina åsikter och tvingades spendera 27 år i fängelse. Efter sin frigivning 1990 fortsatte Mandela sin kamp för rättvisa, mer beslutsam än någonsin att ena sitt splittrade land.1994 blev han vald till Sydafrikas president vilket var ett historiskt ögonblick, dels för landet i sig som gick till sitt första demokratiska val någonsin, men också för Mandela själv. Året innan vann han Nobels fredspris för sin kamp mot diskriminering och rasism.

Nelson Mandela pratar inför FN:s särskilda kommitté mot Apartheid 1990 i New York, USA, Foto: UN Photo/Pernaca Sudhakaran

Nelson Mandela pratar inför FN:s särskilda kommitté mot Apartheid 1990 i New York, USA, Foto: UN Photo/Pernaca Sudhakaran

Mandeladagen

2009 beslöt FN:s generalförsamling att Nelson Mandelas födelsedag den 18 juli ska firas varje år för att hedra hans liv och gärningar för mänskligheten. Med denna dag vill FN uppmärksamma och visa uppskattning för Mandelas arbete för fred, mänskliga rättigheter och jämlikhet. Mandeladagen som till stor del styrts upp av stiftelsen Nelson Mandela Foundation används också som ett sätt att uppmana människor till att göra gott för andra och inspirera dem till att agera solidariskt.

Det hålls många evenemang dagen till ära för att främja olika projekt som inspirerats av Mandelas insatser. Mandela gav 67 år av sitt liv åt kampen för mänskliga rättigheter och social rättvisa. Därför vädjar stiftelsen till alla människor att använda 67 minuter av sin tid den 18 juli för att göra någonting gott för samhället. På Mandeladagen 2013 hjälpte till exempel FN-volontärer till och återuppbyggde hem som förstörts efter orkanen Sandy 2012 i USA. Året innan fanns FN-personal på plats i New York och såg till att hemlösa fick mat.

Läs mer om Nelson Mandela här

Läs mer om Internationella Mandela-dagen här

Jämför Sverige och Sydafrika här

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp