Tre horisontella streck

Tvätteri som ger möjligheter

[TweetThis]55 kvinnor i Addis Abeba i Etiopien har gjort om ett plåtskjul till tvätteri som ger dem inkomst, utbildning och bättre självkänsla. [/TweetThis]

Tvätteriet är ett projekt som finansieras av svenska Sida genom organisationen Beza. Kvinnorna  har fått ett bidrag på ungefär 250 000 kronor som de använt till att köpa tvättmaskiner, strykjärn och andra nödvändigheter. Projektets mål är att stärka kvinnornas självkänsla och förståelse för sina rättigheter samt att ge dem ett arbete och inkomst:
– Nu kan de diskutera, fatta beslut, delegera ansvar, planera arbete och investeringar, säger Bezas grundare och direktör Genet Lena.

Skolbarn utför ett experiment i ett klassrum i Harar, Etiopien. Foto: UN Photo/Eskinder Debebe

Skolbarn utför ett experiment i ett klassrum i Harar, Etiopien. Foto: UN Photo/Eskinder Debebe

 

Kvinnorna arbetar två halvdagar var i veckan och tjänar någon hundralapp i månaden. Trots att inkomsterna är små känner de att deras liv förbättrats:
– Jag kan diskutera på lika villkor med min man. Jag övertalade honom till exempel att vi skulle hiv-testa oss. Vi diskuterar våra inkomster och jag hävdar alltid mina rättigheter, säger Alemtsenay Brenany Abers, en av kvinnorna på tvätteriet.

Jämför Sverige och Etiopien här 

 

Publicerad: 2011. 10. 25

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp