Tre horisontella streck

Ukraina satsar stort på solen

[TweetThis]I Okhotnykovo i Ukraina byggs ett av Europas största solkraftverk.[/TweetThis] Solkraftverket är ett steg i landets mål att öka produktionen av förnybar energi.

[TweetThis]Landet som drabbades av Tjernobylkatastrofen satsar nu på en säkrare form av energi.[/TweetThis] Nu håller ett av Europas största solkraftverk på att byggas i Okhotnykovo i Ukraina. Solkraftverket kommer att vara lika stort som 207 fotbollsplaner och ha 80 MW kapacitet. Bygget av solkraftverket betalas delvis genom de pengar som Ukraina fick genom att sälja utsläppsrätter till Japan år 2009.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon träffar Ukrainas förre president Oleksandr Turchynov. Kiev, Ukraina. Foto: UN Photo/Eskinder Debebe

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon träffar Ukrainas förre president Oleksandr Turchynov. Kiev, Ukraina. Foto: UN Photo/Eskinder Debebe

Projektet är en del i landets mål att utöka produktionen av förnybar energi. [TweetThis]År 2015 räknar Ukraina med att 30 % av landets energiproduktion kommer att komma från förnybara källor.[/TweetThis] Solenergi är ett billigt sätt och miljövänligt sätt att producera energi på och myndigheterna hoppas också att solenergiverket kan locka ekoturister som vill ha en ”grön” semester till landet.
– Ett projekt av den här storleken innebär stora förändringar för solenergi i Europa, säger Kaveh Ertefai, VD på företaget Active Solar som bygger solkraftverket.

Jämför Sverige och Ukraina här

Publicerad: 2011. 11. 29

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp