Tre horisontella streck

Ungdomar i Ghana arbetar mot våld mot barn

[TweetThis]Mellan 133 och 275 miljoner barn utsätts för våld i hemmet varje år. De flesta av dessa barn bor i södra Asien eller Afrika.[/TweetThis] En av de som bestämt sig för att arbeta mot detta är 17-åriga Abigail i Ghana. Hon är barnambassadör för Violence Against Children.

Ett av FN:s milleniemål är att arbeta för jämställdhet och att stärka kvinnors och flickors ställning i samhället. En viktig del av att uppnå detta mål är att stoppa våld mot barn, och framförallt sexuellt våld som oftast riktas mot flickor. Abigail började arbeta mot våld mot barn redan som tolvåring. Nu är hon en av ledarna i hennes grupp och utbildar människor i sin omgivning om barnmisshandel och sexuellt våld.

Brödroten Jams säljs på en marknad i Nsawam,Ghana. Foto: UN Photo/PJ

Brödroten Jams säljs på en marknad i Nsawam,Ghana. Foto: UN Photo/PJ

Violence Against Children pratar på föräldramöten och försöker påverka lokala ledare. De har också satt upp lådor på skolor, där barn kan lämna anonyma meddelanden och berätta om känsliga frågor. Abigail kommer ihåg en flicka som blivit våldtagen av sin farbror och slutade komma till skolan efter det. De lyckades övertala flickans föräldrar att polisanmäla händelsen och hjälpte flickan tillbaka till skolan. Nu väntar hon spänt på antagningsbeskedet från gymnasiet.

Det är tyvärr svårt att nå ut med information till alla.
– Människor i avlägsna områden måste också få höra det här, säger Abigail. För vissa människor är våld mot barn en del av kulturen och vardagen, så att utbilda dem om barns rättigheter är en stor utmaning.

För att nå ut till så många som möjligt har de pratat i radio, satt upp teaterföreställningar. De har också gjort små forskningsprojekt för att få in mer information om problemen de jobbar med.

Länk

 

Publicerad: 2011. 10. 25

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp