Tre horisontella streck

Världen ställer sig upp för kvinnor på V-day

1 av 3 av världens kvinnor blir våldtagna eller misshandlade under sin livstid. Det är totalt en miljard kvinnor. På alla hjärtans dag uppmanas alla att ställa sig upp, gå ut, dansa och kräva ett slut på våld mot kvinnor.

FN:s generalsekreterare i samarbete med kampanjen UNiTE to End Violence Against Women kommer att ansluta sig till den globala kampanjen One Billion Rising på FN-högkvarteret i New York klockan 12.30 amerikansk tid. One Billion Rising sker i 205 länder världen över och i många länder där kvinnor riskerar sina liv för att dansa. Kampanjen genomförs på 7 000 öar på Filippinerna och i över 50 städer i Turkiet. Det finns 100 manifestationer i Italien, 135 i Storbritannien och tusentals i Nordamerika. 25 miljoner förväntas ställa sig upp i Bangladesh, och det är svårt att föreställa sig siffrorna i Indien, men de kommer att vara massiva.

Skolungdomar i New York hyllar att vi 2011 blir 7 miljarder invånare på jorden. New York, USA. Foto: UN Photo/Eskinder Debebe

Skolungdomar i New York hyllar att vi 2011 blir 7 miljarder invånare på jorden. New York, USA. Foto: UN Photo/Eskinder Debebe

Dagens händelser runt om i världen kommer också att fungera som ett förspel till den kommande kommissionen om kvinnors ställning på FN:s kontor i mars. Årets kommission kommer att vara FN:s generalförsamlings största någonsin med syftet att upphöra med alla former av våld mot kvinnor och flickor. Dagen uppmärksammar även den så kallade ”V-Day”:s femtonårsdag. V-Day är en global aktiviströrelse som började med Eve Ensler och hennes berömda pjäs Vaginamonologerna.

V-Day främjar kreativa evenemang för att öka medvetenhet, samla in pengar och återtända gnistan hos organisationer som arbetar mot våld. Rörelsen förenar människor i kravet på slut på våld mot kvinnor och flickor – våldtäkt, incest, kvinnlig könsstympning och sexslaveri. Vad som började i New York år 1998 har nu blivit en kedjereaktion med över 5800 V-Day-evenemang världen över, från Europa till Asien, Afrika,Karibien och Nordamerika. På fjorton år har rörelsen samlat in över 90 miljoner dollar för kampen mot våld mot kvinnor.

One Billion Rising är ett löfte om att vi alla tar ställning och säger ”Det räcker! Våldet tar slut nu!”. Delta och visa din solidaritet i Sverige!

Läs mer om satsningen på kvinnors rättigheter här

Publicerad: 2013.02.14

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp