Tre horisontella streck

Vägen hem från gatan

I staden Odessa i Ukraina lever ca 4000 barn på gatan och i extrem utsatthet. Organisationen ”The Way Home” hjälper många av dem att komma på fötter och få ett tryggare och mer positivt liv.

För tusentals gatubarn i Ukraina är livet en ständig kamp för överlevnad. Deras rättigheter kränks och en vanlig barndom byts ut mot drogmissbruk och våld. Att sniffa lim och injicera olika mediciner är de vanligaste formerna för missbruk. Att dela sprutor med varandra och oskyddat sex gör att gatubarn utsätts för hög risk att smittas med HIV.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon välkomnas av ungdomar på flygplatsen i Kiev, Ukraina. Foto: UN Photo/Paulo Filgueiras

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon välkomnas av ungdomar på flygplatsen i Kiev, Ukraina. Foto: UN Photo/Paulo Filgueiras

För många av dessa barn kan situationen verka hopplös, men de som vill förändra sin situation kan få hjälp av organisationen ”The Way Home”. Organisationen får stöd av FN:s barnfond UNICEF och erbjuder barnen skydd, utbildning och juridisk hjälp. Dessutom anordnar man ett läger vid Svarta Havet varje sommar. Förutom bad, lek och gemenskap, har man allvarligare aktiviteter som att städa stranden och på så sätt får de lära sig att ta ansvar för sig själva och sin omgivning.

– Här hittar du vänner som ger dig stöd, säger 15-åriga Lena som tidigare levde på gatan. Det här är ditt andra hem. En andra chans.

Läs mer om organisationen The Way Home och deras arbete för att ge gatubarn ett bättre liv här

Jämför Sverige och Ukraina här

 

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp