Tre horisontella streck

Val i Tanzania!

Valet i Tanzania den 25 oktober ledde till en ny mandatperiod för det regerande partiet CCM. FN:s utvecklingsprogram har genom sitt projekt försökt bidra till en smidig demokratisk valprocess.

Söndagen den 25 oktober var det val i Tanzania och det var det femte allmänna valet sedan det infördes ett flerpartisystem i landet 1992. Uppdraget som väljarna i Tanzania hade var att rösta fram president, parlamentariker och motsvarande kommunalråd.

Democratic Empowerment Project (DEP)
För att den demokratiska processen skulle fungera smidigt innan och under men även nu efter valet driver FN:s utvecklingsprogram (UNDP) ett projekt som heter Democratic Empowerment Project (DEP).

En del i DEP har varit att utbilda och förbereda personer inom rättväsendet för att hanteringen av, bland annat, överklaganden ska vara rättvis, transparent och genomföras snabbare. Totalt har mer än 160 representanter från rättsväsendets olika delar tagit del av förberedelserna. Projektet har även sett till att politiska partier fått stöd i sin roll att vara med och bidra till demokratiska val.

Tanzania
Foto: Svenska FN-förbundet/Marcus Hjalmarsson
Valplakat

Femte valsegern i rad
Det regerande partiet Chama Cha Mapinduzi (CCM) har utropats som segrare i valet med John Magufuli som Tanzanias nya president. Oppositionen, partialliansen Ukawa, har enligt nyhetsrapporteringar gett CCM tufft motstånd och analytiker förväntade sig ett jämnare val.

Partialliansens ledare Edward Lowassa erkänner inte valresultaten och anklagar CCM för att ha riggat det hela. Förhoppningsvis kan personer som fått utbildning av DEP nu använda sig av sina nya kunskaper för att överklagandet av valresultaten ska kunna hanteras på bästa sätt.

 Publicerad: 2015.11.11

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp