Tre horisontella streck

Världens yngsta rektor! Bara 16 år gammal

Babar Ali är 16 år gammal. Och rektor. På sin familjs bakgård anordnar han lektioner för hundratals fattiga barn i sin by. Mitt i fattigdomen finns en stark längtan efter kunskap.

Babar vaknar klockan sju varje morgon. Han åker först rickshaw (liten tre-hjulingstaxi) och går sedan fem kilometer för att ta sig till skolan. Där är han en duktig, men helt vanlig gymnasieelev.

Det som skiljer honom från sina klasskamrater är att efter skolan, när hans vänner spelar fotboll, cricket eller andra sporter, åker Babar till en eftermiddagsskola, där han är rektor för en skola med 800 elever!

En indisk flicka bär omkring på sin lillebror. Indien. Foto: UN Photo/John Isaac

En indisk flicka bär omkring på sin lillebror. Indien. Foto: UN Photo/John Isaac

Tro det eller ej, men det började som en lek. Flera av Babars vänner hade aldrig varit inne i en skola, så de tyckte om att leka skola och Babar fick leka lärare.

Leken blev allvar och med hjälp av Babars egna lärare, munkar och andra växte skolan. Nu är den registrerad hos indiska skolverket och barn som går Babars skola har sedan rätt att börja gymnasiet.

Babar håller själv de flesta lektioner men får också hjälp av volontärer. I början kom skolmaten från hans pappas åkrar men nu kommer den från staten.

Även om skolan egentligen är gratis i Indien, är det många familjer som inte har råd med skoluniformer, skolböcker m.m. Dessutom måste många barn hjälpa till med familjens försörjning. Tack vare Babar kan de gå i skolan efter att de gjort sina sysslor.

Läs mer om Babars skola i Indien här

Jämför Sverige och Indien här 

Publicerad: 2011. 10. 25

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp