Tre horisontella streck

Vattenkraft ger tusentals afghaner grön el

Det är inte bara i Sverige och i västvärlden som det satsas på en omställning till grön energianvändning. I Afghanistan, som är ett av världens fattigaste länder, använder de flesta fortfarande hälsoskadlig fotogen för matlagning och ljus, men fler och fler får nu tillgång till elektricitet från vattenkraft.

[TweetThis]Mer än 6,200 hushåll på afghanska landsbygden kommer bli anslutna elnät genom FN:s utvecklingsprogram UNDP:s vattenkraftsprojekt.[/TweetThis]Istället för att använda fotogen i hushållen som både är brandfarligt och skapar hälsoskadlig rök, kommer man nu kunna använda sig av miljövänlig el.

Barnen leker på en nyskördad potatisåker i Bamyan, Afghanistan. Foto: UN Photo/Aurora V. Alambra

Barnen leker på en nyskördad potatisåker i Bamyan, Afghanistan. Foto: UN Photo/Aurora V. Alambra

Behovet är stort, då 85 procent av landets befolkning saknar tillgång till el, och de som redan har det drabbas ofta av långvariga strömavbrott. De lokala samhällena bildar egna kommittéer, som tillsammans med UNDP bedömer hur deras el-behov ser ut. Flera av dessa kommittéer har också ordnat nya skolor och tillgång vatten till sina samhällen.

[TweetThis]Hundratals människor har redan fått till denna el och mer än 150 vattenkraftsprojekt har begärts av andra samhällen.[/TweetThis]Eftersom många har sina affärsverksamheter, t.ex. små butiker, i anslutning till hemmet, kan elektriciteten också innebära ett uppsving för deras inkomster:
– Deras liv har förändrats, säger Siraj, som jobbar med projektet. Detta är en stor förändring för Afghanistan.

 

Jämför Sverige och Afghanistan här

Publicerad: 2011 10 12

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp