Tre horisontella streck

Vinden har vänt i Italien

[TweetThis]Skyhöga energikostnader har gjort att flera italienska småorter slopat fossila bränslen.[/TweetThis] I lilla Tocco producerar man nu mer energi än staden gör av med tack vare vindkraft.

[TweetThis]Italien har bland de högsta elkostnaderna i Europa och priset på fossila bränslen svänger ofta och mycket.[/TweetThis] Det var anledningen till att man i Tocco, en italiensk stad med ungefär 2 700 invånare, bestämde sig för att satsa på vindkraft.

Flyktingar från Tunisien anländer till Lampedusa, Italien. Foto: UN Photo/UNHCR/Phil Behan

Flyktingar från Tunisien anländer till Lampedusa, Italien. Foto: UN Photo/UNHCR/Phil Behan

Det fanns också andra skäl som lockade staden till att byta till förnybar energi. De senaste åren har det blivit mycket biligare att producera bland annat vindkraft. Dessutom har Italien, som många andra länder i Europa, ett system där staten lovar att köpa energi från alternativa källor till ett bra pris. Det gör att Tocco, som är ett av över 800 italienska samhällen som producerar mer energi än de behöver, kan tjäna pengar på att sälja den energi de inte använder själva.

Genom att producera förnybar energi tjänade Tocco 170 000 euro år 2009. Pengarna användes till att bland annat renovera stadens skola och till att satsa mer på gatustädning.

Tocco har vunnit priser från internationella miljöorganisationer för sin satsning på förnybar energi.
– Vi har fått mycket beröm utifrån, men folk här bryr sig mer om att vi har råd att laga gropar i gatan, säger stadens borgmästare Riziero Zaccagnini.

Läs mer om framgångsstaden Tocco här

Jämför Sverige och Italien här 

 

Publicerad: 2011. 11. 29

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp