Tre horisontella streck

Zlatan uppmärksammar hunger i världen

Vet du vad det värsta hotet mot människors hälsa i världen är? Hunger. Cirka 805 miljoner människor runt om i världen är hungriga. Det är en av nio personer som får inte tillräckligt mycket att äta, allt för många av dessa är barn.

Arbetet mot hungern

Den goda nyheten är att det går att stoppa hungern. Sedan 1990 har hungriga i världen minskat med drygt en miljard. FN:s livsmedelsprogram, World Food Programme, arbetar för att fler människor ska kunna äta sig mätta. Varje år hjälper WFP omkring 80 miljoner människor i 75 länder, de är de till den största humanitära organisation som arbetar mot hunger.

Kampanjen 805 miljoner namn

Efter att fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimović gjort sitt konstmål för PSG drog stjärnan av sin tröja och blottade 50 nedskrivna namn på sin överkropp. I en kampanj tillsammans med WFP vill Zlatan uppmärksamma människor som runtom i världen svälter. Kampanjen är uppbyggd kring de 50 namn som symbolisk representerar de 80 miljoner människor som för närvarande tar emot stöd från WFP.

805 miljoner namn Zlatans kampanj med WFP

805 miljoner namn. Foto: World Food Program

– Jag har supportrar över hela världen. Från och med nu vill jag att detta stöd ska gå till de människor som lider av hunger, de är de verkliga kämparna. Så när helst du hör mitt namn, kommer du att tänka på deras namn, sa Zlatan på presskonferensen som hölls i samband med att kampanjen lanserades på PSGs huvudkontor i Paris.

Här är alla namnen på Zlatans överkropp.

Skolmat blir kunskap

En allt för stor del av de människor som går hungriga varje dag är barn. Svält och fattigdom är två stora faktorer som gör att barn inte får utbildning. Genom projektet Skolmat blir kunskap samarbetar Svenska FN-förbundet och FN:s livsmedelsprogram med att bekämpa hunger i fyra länder, Etiopien, Demokratiska Republiken Kongo, Afghanistan och Kambodja. Gratis skolmat delas ut i områden där behoven är som störst. Skolmaten mättar inte bara hungrande magar, den får också fler barn att komma till skolan vilket leder till att fler barn får en utbildning.

 Ta del av projektet Skolmat blir kunskap här.

Publicerad: 2015.02.16

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp