Ekonomisk tillväxt
Med ekonomisk tillväxt menas ett lands bruttonationalprodukt (BNP) per capita. Ekonomisk tillväxt kan bidra till minskad fattigdom men det kan också vara dåligt för klimatet om den exempelvis innebär mer utsläpp.
Global utveckling
Har den ekonomiska tillväxten i världen ökat eller minskat sedan 1990?


Återkoppling
Ibland känns det svårt att titta på ekonomiskt tillväxt globalt över tid eftersom det går upp och ner hela tiden. Den ekonomiska tillväxten rasade till exempel runt 2008 när världen befann sig i en ekonomisk kris, men sedan dess har den ekonomiska tillväxten sett ungefär likadan ut som innan krisen. Därför ser staplarna till vänster ganska stabila ut nu. För att ekonomisk tillväxt ska kunna minska inkomstfattigdom krävs att alla i landet kan vara med och bidra till tillväxten. För att det ska vara möjligt måste det skapas rätt förutsättningar med hjälp av satsningar på utbildning, hälsa och rent vatten.
Jämför länder

Sverige

1
procent (BNP-tillväxt 2016)

18
procent (BNP-tillväxt 2016)
Återkoppling
Globala mål
Vilka av de globala målen måste världens länder arbeta med för att öka den ekonomiska tillväxten?








Världens länder arbetar tillsammans för att uppfylla 17 globala mål för hållbar utveckling innan år 2030. Till höger hittar du 8 mål som hänger ihop med ekonomisk tillväxt. Klicka på läs mer för mer info om ett mål.

Mål 1
INGEN FATTIGDOM

Mål 1
INGEN FATTIGDOM
De senaste åren har vi sett fantastiska framsteg när det gäller att bekämpa den extrema fattigdomen i världen. Framstegen har bidragit till att fler har råd att skicka sina barn till skolan, att alla i familjen kan äta sig mätta och att fler människor lever friska liv.
Fattigdom är mycket mer än bara inkomst. Det handlar även om brist på makt, inflytande och säkerhet. Fram till år 2030 ska fler människor kunna leva sina liv i frihet och med fler möjligheter.

Mål 4
GOD UTBILDNING FÖR ALLA

Mål 4
GOD UTBILDNING FÖR ALLA
Världens länder ska enligt mål 4 arbeta för att skapa en trygg och inkluderande lärandemiljö för alla. Utbildningsmiljöer som är anpassade för barn och vuxna med funktionsvariationer ska förbättras. Män och kvinnor ska ha samma möjlighet att studera vidare efter gymnasiet. Dessutom ska världens länder se till att alla ungdomar får lära sig läsa, skriva och räkna.
Med mål 4 ska inte bara fler få gå i skolan, utan kvaliteten på både skolan och lärarna ska höjas.

Mål 5
JÄMSTÄLLDHET

Mål 5
JÄMSTÄLLDHET
Mål 5 handlar om att avskaffa alla former av diskriminering av flickor och kvinnor överallt i världen. Alla länder ska därför garantera att flickor och kvinnor har möjlighet till utbildning, lever i frihet från våld och att skadliga traditioner som barnäktenskap upphör.
FN:s befolkningsfond (UNFPA) arbetar med att utbilda om rätten till sexuell och reproduktiv hälsa. De stärker flickors rättigheter genom att arbeta mot barnäktenskap och könsstympning.

Mål 8
ANSTÄNDIGA ARBETSVILLKOR OCH EKONOMISK TILLVÄXT

Mål 8
ANSTÄNDIGA ARBETSVILLKOR OCH EKONOMISK TILLVÄXT
Dessutom ska världens länder arbeta för en turism som gynnar lokala produkter och skapar schyssta arbeten för att den ekonomiska tillväxten ska kunna öka lokalt.
Tyvärr finns det ofta ett samband mellan ekonomisk tillväxt och miljöförstöring, till exempel att produktionen ökar och bidrar till föroreningar. Därför ingår det under mål 8 att försöka bryta det sambandet och se till att den ekonomiska tillväxten inte påverkar miljön negativt.

Mål 9
HÅLLBAR INDUSTRI, INNOVATIONER OCH INFRASTRUKTUR

Mål 9
HÅLLBAR INDUSTRI, INNOVATIONER OCH INFRASTRUKTUR
En annan viktig aspekt av mål 9 är tillgången till internet. Här står nämligen att alla ska ha ekonomiskt överkomlig tillgång till internet senast 2020.
Dessutom ska världens länder arbeta för att fler ska ha tillgång till teknik som mobiltelefoner och datorer. Ett nödvändigt steg för att minska de digitala klyftorna i världen.

Mål 12
HÅLLBAR KONSUMTION OCH PRODUKTION

Mål 12
HÅLLBAR KONSUMTION OCH PRODUKTION
En viktig del i mål 12 handlar om information och att människor överallt måste ha den medvetenhet som behövs för att utveckla en hållbar livsstil. Här har världens länder också lovat att de ska uppmuntra företag att integrera hållbarhetsinformation när de rapporterar.
Mål 12 är ett av de mål som Sverige måste jobba lite extra på.

Mål 16
FREDLIGA OCH INKLUDERANDE SAMHÄLLEN

Mål 16
FREDLIGA OCH INKLUDERANDE SAMHÄLLEN
Fredliga samhällen där alla är inkluderade är en förutsättning för att lyckas med hållbar utveckling och världens ledare har enats om att alla former av våld runt om i världen måste minska. Det innebär att vi bland annat måste eliminera människohandel, våld och tortyr mot barn.
I mål 16 ingår också sådant som minskad korruption, att minska vapenflödena och att tillhandahålla juridisk identitet och födelseregistrering för alla.

Mål 17
GENOMFÖRANDE OCH GLOBALT PARTERSKAP

Mål 17
GENOMFÖRANDE OCH GLOBALT PARTERSKAP
Partnerskapet måste byggas på gemensamma principer och värderingar som är eniga om att prioritera människor och planetens behov i fokus, på lokal, nationell och global nivå.
I mål 17 ingår också långsiktiga investeringar gällande hållbar energi, infrastruktur, transport och informations- och kommunikationsteknik.
Fokus
Under varje fokus kan du läsa mer om hur utvecklingen sett ut i världen på just det området och jämföra utvecklingen mellan länder.